Hall sensoren in Agrifac-veldspuiten: meer opbrengst landbouwgrond
De relatie tussen Sentech en Agrifac gaat terug tot het ontstaan van Sentech. In de loop der jaren is Sentech de R&D-partner van Agrifac geworden voor de sensortechnologie in zijn high-end landbouwmachines.
Het doel is om steeds functionele innovaties aan de apparatuur toe te voegen. Dat heeft al tot enkele succesvolle sensoroplossingen geleid, waardoor boeren wereldwijd hun akkers efficiënter kunnen bewerken.
Agrifac wil de ecologische voetafdruk van de wereldbevolking verminderen
Agrifac-cto Martijn van Alphen over Agrifac: “Agrifac wil zijn klanten, boeren en loonwerkers, met innovatieve landbouwspuiten en bietenrooiers aan een hogere opbrengst van landbouwgrond helpen. Wij zijn ons bewust van de groeiende ecologische voetafdruk van de uitdijende wereldbevolking en willen helpen om die voetafdruk te verkleinen.”
De technologische mogelijkheden zijn er, maar Argifac ziet nog een grote kloof tussen de huidige opbrengsten van landbouwgrond en de mogelijkheden om die te vergroten. “In innovatieve veldspuiten bieden wij de technologische mogelijkheid om een hogere opbrengst te halen met minder gewasbescherming. De veldspuiten worden ontwikkeld volgens het ‘4e for growers’ concept. Efficiency, economie, ergonomie en ecologie zijn leidend in onze ontwikkelprocessen. Daarmee hebben wij een wereldwijde voorsprong in innovatie en technologie”, aldus de cto.
Zo draagt Agrifac bij aan de verduurzaming van de landbouw en kunnen ze boeren helpen om aan de groeiende voedselvraag te kunnen blijven voldoen.
Veldspuiten van Agrifac: innovatie met hall sensoren
Het Steenwijkse bedrijf ontwikkelt en fabriceert een breed assortiment van high-end veldspuiten voor boeren en loonwerkers in Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Kwaliteit en betrouwbaarheid van alle onderdelen van de machines zijn cruciaal.
Agrifac-cto Martijn van Alphen legt uit dat sensoriek een grote rol speelt in de landbouwspuiten. “Totdat wij in contact kwamen met Sentech gebruikten we standaardsensoren van Honeywell voor verschillende functies.”
Het was Rob Pieters, accountmanager bij Sentech, die dertien jaar geleden contact opnam met Agrifac. Dat bleek het begin van een vruchtbare samenwerking die tot enkele concrete sensoroplossingen heeft geleid voor landbouwspuiten.
Van Alphen: “Maar er lopen momenteel ook trajecten met Sentech om nieuwe functionaliteiten aan onze spuiten toe te voegen met innovatieve sensortechnologie.” Sentech levert zo een grote bijdrage aan de innovaties in Agrifacs veldspuiten.
Sensoren in productie: lagedruksensor en hall sensor
Momenteel worden voor de landbouwspuiten twee typen sensorassemblages geleverd. Van Alphen: “We gebruiken een lagedruksensor die het niveau van de schoonwatertank meet; een sensor die we eventueel ook de brandstoftank in willen zetten.”
Pieters voegt eraan toe: “Dit is een assembly van een sensor en behuizing, die gewoon van de plank komt. Hiervoor gold: als het niet moeilijk hoeft, kun je effectief gebruik maken van standaard sensorproducten.”
Dat is een ander verhaal voor de hoekopnemer van de uitklapbare boom van de landbouwspuit. Van Alphen: “We wilden toe naar het volledig geautomatiseerd uitklappen van de boom. En dat moest een stuk sneller gaan. Dat vereiste een vervanging van de hoeksensor die het uitklappen van de boom in de gaten houdt. De sensorontwikkeling op basis van hall-sensoriek is nagenoeg afgerond en begint voor Agrifac een optie af-fabriek te worden.”
Pieters geeft aan dat dit een special is geworden. “De ontwikkeling verliep vlot, maar het duurde wel twee jaar voordat de eerste machine ermee uitgerust kon worden. Dat zit hem niet in de hoeveelheid uren.”
Van Alphen: “Het beoordelen en testen of het idee van Sentech in de praktijk bruikbaar was, duurde even. Nu een paar jaar verder blijkt het een mooie oplossing te zijn.”
Sentech speelde proactief in op het probleem dat een loszittende hoeksensor of andere problemen met de boom niet gedetecteerd konden worden. Van Alphen: “De uitdaging was om een sensor te hebben die een defect in de boom signaleert. Met het versneld uitklappen van de boom wil je er wel zeker van zijn dat alles werkt. De hall-sensor, die problemen op tijd detecteert, voorkomt dat de boom (meer) schade oploopt bij het uitklappen.”
De sensoroplossing die Sentech heeft ontwikkeld, zorgt ervoor dat de totale functie van de landbouwspuit betrouwbaarder wordt.
Belang van klanten staat centraal
Op de vraag hoe Van Alphen de positie van Sentech ziet, reageert hij: “Sentech is een R&D-partner op sensortechnologiegebied en daar in Nederland en Europa absoluut uniek in! We werken momenteel samen aan nieuwe veelbelovende sensortechnologieën, die we in de toekomst in onze landbouwspuiten willen integreren.”
Samen innoveren met Sentech werkt volgens de cto heel prettig. “We doen nieuwe inzichten op en ontdekken mogelijkheden die we zelf niet hadden kunnen bedenken. Sentech helpt ons met het verwezenlijken van onze missie.”
Pieters reageert: “Dat is fijn om terug te horen. Ik vergelijk ons vaak met andere concurrenten. Sentech is echt wel vooruitstrevend in heel veel dingen, maar je wilt dat eigenlijk niet over jezelf zeggen. Dat klink arrogant. Er zit wel een kern van waarheid in. De meeste sensorleveranciers gaan uit van hun assortiment; ‘dit hebben we en past dat?’ Sentech gaat uit van de meet- en regelbehoefte van een klant en zoekt of ontwikkelt daarvoor de meest optimale sensoroplossing.”
Aantallen maken daarbij voor Sentech overigens niets uit. “De meerwaarde van ons bedrijf zit in het toevoegen van sensorkennis en –technologie aan machines, voertuigen en installaties. Toevoegingen die een product beter en betrouwbaarder maken. Sentech zoekt proactief naar oplossingen en verbetermogelijkheden.”
Sentech drijft geen handel in standaardsensoren en concureert niet op prijs. “Wij willen toegevoegde waarde leveren. Ons maakt het niet uit of een klant er honderd of duizend koopt. Hij krijgt altijd dezelfde service en inzet. Het belang is bij elk bedrijf net zo groot. Dat die belangen niet alleen van financiële aard zijn, blijkt wel uit onze samenwerking met Agrifac. Het is mooi om bij te kunnen dragen aan innovaties in de landbouw en aan een oplossing voor de stijgende voedselvraag.”
Jouw sensorkeuze is gebaseerd op?
Blijf jezelf in een project altijd uitdagen en neem de tijd om met de juiste kennis aan de slag te gaan. Alleen dan kun je succesvol samenwerken en sensortechnologie succesvol implementeren.
In ons e-book delen we veel kennis, maar ook praktische voorbeelden van veel voorkomende sensorvraagstukken en oplossingen.
Download direct gratis alle kennis.