Drukschakelaars: schakelen bij ingesteld drukniveau
Als je alleen wilt dat de druk die uiterste waarde niet voorbijgaat, kun je volstaan met een drukschakelaar. Zo’n component gebruik je als je er zeker van wilt zijn dat een proces stopt bij een bepaalde druk. Denk aan een automotor waarbij de druk in de cilinders binnen de perken moet blijven of aan een pomp die op een zeker punt moet worden uitgeschakeld.
Hoe werkt een drukschakelaar?
Het principe van een drukschakelaar is heel simpel. Er zit een plunjer aan die is verbonden met een metalen membraam. Als de druk hoog genoeg is, wordt dat membraam ingedrukt en zorgt de plunjer voor een switch. Omgekeerd, gaat het membraam juist omhoog als de druk te laag is. Je kunt zo’n schakelaar dus ook gebruiken om een ondergrens te bewaken.
Hysterese is een typische karakteristiek van een drukschakelaar. Als je de druk opvoert, switcht hij bij bijvoorbeeld 10 bar waarna de druk afneemt. Pas bij bijvoorbeeld 8 bar schiet de schakelaar weer terug. Door die waarden handig te kiezen kun je met één schakelaar garanderen dat het proces altijd tussen de juiste grenswaarden blijft.
Drukschakelaar vs druksensor
Een drukschakelaar is vele malen goedkoper dan een druksensor. Stel jezelf daarom de vraag of je echt een continue drukmeting nodig hebt of dat je er alleen voor wilt zorgen dat de druk binnen de grenzen blijft.
Bovendien kun je met drukschakelaar heel grote stromen regelen. Zoals gezegd, kun je er een pomp mee aan en uit zetten. Dat lukt niet met een druksensor.
Drukschakelaars uitgelicht
Hulp nodig?
In onze sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.