Potentiometers: verplaatsingen en lengtes meten
Een potentiometer zit in een industriële behuizing die veel weg heeft van een schokbreker. Intern zit een folie met een koolstofpatroon. Daaroverheen beweegt een krammetje. De weerstandswaarde van dat geheel is afhankelijk van waar dat krammetje de folie indrukt. Hoe verder je de as van de potentiometer uittrekt, en dus hoe groter de verplaatsing, hoe hoger de weerstand.
Voordelen en nadelen potentiometers
Het voordeel van de bouwvorm is dat het eenvoudig te installeren is. Aan beide zijden zit een oogje dat je simpelweg aan twee machinedelen vastmaakt. De potentiometer maakt dan een starre verbinding tussen die twee punten. Dat kan heel voordelig zijn maar het heeft ook een potentieel nadeel. Als de krachten en bewegingen niet in lijn liggen met de as in de potentiometer, heeft dat een negatief effect op de levensduur.
Sowieso is het mechanische karakter van de potentiometer een aandachtspunt. Bij elke beweging en elke trillingen schuift het krammetje over het folie. De technologie is inmiddels zo goed dat honderdduizenden slagen zeker haalbaar zijn. Bij dynamische systemen of als er veel vibraties in het spel zijn, is de levensduur beperkt.
Potentiometers uitgelicht
Hulp nodig?
In onze sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.