Afstand houden (op de werkvloer) met Social Distancing Sensor
1,5 meter afstand houden is een flinke gedragsverandering. Het is een nieuwe gewoonte waar we aan moeten wennen. De Social Distancing Sensor (SDS) helpt mensen bij de bewustwording om afstand te houden van elkaar, bijvoorbeeld op de werkvloer. Zo werken zij veiliger samen en beschermen zij elkaars gezondheid.
Deze afstandssensor meet afstanden met ultra wideband (UWB) technologie. De SDS-tag waarschuwt je met een signaal, zodra je te dicht bij een persoon met een tag komt.
Het is zelfs mogelijk om tags te koppelen, zodat personen uit hetzelfde huishouden met elkaar kunnen optrekken.
Hoe werkt de Social Distancing Sensor?
De Social Distancing Sensor geeft medewerkers een trillings-, geluids- en lichtsignaal als zij binnen 1,5 meter van een collega met zo’n tag komen. De SDS maakt niet alleen kantooromgevingen veiliger. Ook productielocaties, magazijnen en bouwplaatsen hebben baat bij zo’n oplossing.
Hoe werkt de SDS? Stap 1: Ieder persoon krijgt bij binnenkomst een tag. Stap 2: Zodra de afstand tussen twee tags kleiner is dan anderhalve meter, geven beide tags een signaal af. Stap 3: Het signaal stopt als de afstand groter is dan 1,5 meter.
In vergelijking met soortgelijke oplossingen die werken met bluetooth, is UWB vele malen nauwkeuriger, sneller en betrouwbaarder. De Social Distancing Sensor meet tot op 10 centimeter nauwkeurig. Daarbij is er geen infrastructuur nodig en zijn enkel de SDS-tags voldoende voor afstandsbepaling.
Met een armband om de bovenarm of een keycord is de kleine tag makkelijk draagbaar. Het product is spatwaterdicht en te ontsmetten na gebruik. De oplaadbare batterij gaat ongeveer 8 tot 12 uur mee. Dit is afhankelijk van het aantal signaleringen.
Één of meerdere tags koppelen
Bezoekers uit hetzelfde huishouden kunnen met elkaar optrekken door tags eenvoudig te koppelen als set. Deze gebruikers krijgen dan alleen een waarschuwingssignaal wanneer een niet gekoppelde tag binnen 1,5 meter komt.
Op de 10 centimeter nauwkeurig
SDS-tags worden geproduceerd in samenwerking met Focus Technologies. Het systeem is ontwikkeld op basis van ultra wideband technologie. Het draadloos signaal bestaat uit hoogfrequente korte pulsen. Deze signalen zijn ongevoelig voor andere draadloze signalen, wat zorgt voor betrouwbare metingen.
Waarborgen van privacy
Daarbij is de privacy van medewerkers beschermd doordat de tag niet aan een persoon is gekoppeld. Als werkgever kan je na een uitbreiding de tags uitlezen. Hierbij is te zien dat tags clusteren op een bepaalde plaats, zoals bij een koffieautomaat. Zo kan je jouw mensen als groep ervan bewust maken dat ze op een bepaalde plaats meer afstand moeten houden.
Als we de 1,5 meter afstand regel naleven, voorkomen we de verspreiding van virussen zoals COVID-19. Met een SDS verklein jij de kans dat jouw medewerkers op het werk ziek worden én dat zij virussen overdragen.
Meer mogelijkheden door uitbreiding
Door uit te breiden met het SDS Access Point vergroot je inzichten en mogelijkheden van de SDS-tag. Deze uitbreiding verbind je met een eigen computernetwerk, wat de volgende voordelen biedt:
-
Als een bezoeker samen met de SDS-tag jouw pand of terrein verlaat, waarschuwt de tag jou en de gebruiker.
-
Standaard wordt de SDS geleverd met een geluids-, trillings- en lichtsignaal. Met het SDS Access Point kan jij zelf signalen aan- en uitzetten.
-
Met het Access Point kan je de ‘Tijdsindicatie’ functie op de tags activeren. Hierdoor meten tags de tijdsduur van elk incident, en kan jij uitlezen hoeveel tijd twee tags binnen elkaars minimum afstand zijn geweest. Deze informatie maakt inzichtelijk wie er een verhoogd risico lopen, doordat ze langere tijd in contact zijn geweest met collega’s of bezoekers.
Met een armband om de bovenarm of een keycord is de kleine SDS-tag makkelijk draagbaar. Het product is spatwaterdicht en te ontsmetten na gebruik.
Van 80 naar 150 centimeter afstand
De anderhalve meter-samenleving is de realiteit en de nieuwe gewoonte. Frank Wijnveld, Crowd Management Expert bij Event Safety Institute, licht toe wat deze nieuwe samenleving voor groepen betekent: “Normaal zijn wij bezig met het crowd managen van grote evenementen. We proberen dan zoveel mogelijk mensen op een klein gebied te krijgen. Op dit moment is de vraag net omgekeerd. Wij kunnen een heel eind vanuit het crowd management de stromen scheiden en de routes bepalen. Maar de anderhalve meter voor individuen garanderen blijft lastig.”
Hoe houd je de juiste afstand op de werkvloer, bij de koffieautomaat, op de trap en aan je bureau? In deze anderhalve meter-samenleving is het voor medewerkers een uitdaging om de juiste afstand te houden en veilig te werken.
Volgens Wijnveld zijn wij gewend om 80 centimeter afstand te houden als we met iemand praten: “Nu moet die afstand twee keer zo groot worden. Dat is een gedragsverandering waarbij we vanuit de gedragspsychologie een klik moeten maken. We moeten eraan herinnerd worden, want het zit niet in onze cultuur. Met een tool zoals de SDS-tag kunnen we aan zo’n nieuwe gewoonte wennen.”
Ook voor vrijetijdsector
De SDS-tag helpt ook bezoekers in de vrijetijdsindustrie bij het bewaren van de 1,5 meter afstand. Ondernemers van horeca en pretparken zoeken naar de grens van – het met veilige afstand – toelaten van het maximaal aantal bezoekers.
De Crowd Management Expert deelt zijn visie over afstand houden in vrijetijdsector: “Er zijn gebieden waar je voldoende ruimte hebt, zoals in een natuurgebied. Juist op plekken zoals musea en restaurants is het belangrijk om de oppervlakte zo effectief mogelijk te gebruiken, om rendabel te kunnen zijn. Voor dat soort locaties zou het fijn zijn om mensen een tool mee te geven. Zo worden zij eraan herinnerd om die anderhalve meter afstand te houden.”
Maak mensen bewust van de juiste afstand
Waar we voorheen gewend waren om 80 centimeter afstand te houden, is de 1,5 meterregel écht een flinke gedragsverandering. Hoe zorg je ervoor dat mensen hiervan bewust worden?
Zeker op werkplekken waarbij de aandacht van mensen naar hun werk gaat, is de kans groot dat de juiste afstand houden erbij in schiet. Een tool zoals de Social Distancing Sensor helpt bij de bewustwording ervan.
Maak afstand houden makkelijker met deze afstandssensoren.